Το Αρχαιολογικό Πάρκο στο Δίον Πιερίας

dion eisodos

Θα είμαι ειλικρινής. Από μικρή δε μου άρεσαν οι Αρχαιολογικοί Χώροι. Έβρισκα βαρετή την Ιστορία. Ποτέ δε συγκρατούσα χρονολογίες και ονόματα. Μου άρεσε το παρόν και τα μαθηματικά.

Λίγα άλλαξαν από τότε.

Μετά από τόσα χρόνια όμως (36+) έχω την εντύπωση πως γνωρίζω το λόγο. Ήταν ο τρόπος της εκπαίδευσης. Οι δάσκαλοι που ποτέ δε συμπεριέλαβαν το παιχνίδι στη βαρετή ξενάγηση. Οι χρονολογίες που έπρεπε να αποστηθίσουμε και που ποτέ δεν υπερίσχυαν στο ζύγι με τα μήλα και το τζαμί. Τα βαρετά βιβλία. Όμως ακόμα και τώρα, ανοίγω έναν οδηγό και διαβάζω εκατοντάδες πληροφορίες για τα ιερά, τα γλυπτά, τους βωμούς και τις επιγραφές. Νιώθω πάντα σαν να απευθύνονται σε ξεναγούς ή αρχαιολόγους.

Εγώ θέλω να σας πω για το απέραντο πράσινο που αντίκρυσαν τα μάτια μας. Για το μέρος που είχε μια ενέργεια που σπάνια πια τη συναντάς μέσα στις πόλεις. Λιμνούλες, πάπιες, ποτάμια και πλούσια βλάστηση περιτριγύριζαν τον εξαιρετικό αυτό τόπο των Αρχαίων Μακεδόνων.

Εξαιρετικό μνημείο ομορφιάς και ιστορίας που είναι να απορεί κανείς γιατί δεν το επισκεπτόμαστε πια ως ενήλικες με τα παιδιά μας.

dion collage

Οι πάπιες απίστευτα εξοικειωμένες μαζί μας. Σχεδόν μας ακούμπησαν.

Πρωτόγνωρες εμπειρίες για την Ολυμπία. Φαντάζομαι ότι σκέφτηκε: “Τα σκυλάκια στην εξοχή μοιάζουν τόσο διαφορετικά από αυτά της πόλης!”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Δεν προλάβαμε, λόγω ώρας, να επισκεφτούμε και το Αρχαιολογικό Μουσείο αλλά θα επιστρέψουμε σίγουρα. Στο μέρος αυτό λαμβάνει χώρα και το γνωστό πια Φεστιβάλ του Ολύμπου, που πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι, τα τελευταία 41 χρόνια. Είναι σίγουρα μια καλή αφορμή για να έρθουμε και πάλι! 

Αν ενδιαφέρεστε για ξενάγηση μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Σύνδεσμο Ξεναγών Θεσσαλονίκης στο τηλέφωνο 2310 546 037 για να σας δώσουν ονόματα και τηλέφωνα ξεναγών είτε απο Κατερίνη είτε απο Θεσσαλονίκη.

Κουβέντες

Αφήστε ένα μήνυμα, μοιραστείτε τις εμπειρίες σας.

Αν θέλετε να λαμβάνετε το newsletter του Paperboat παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.