Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο στην Αθήνα

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στην Πλάκα, και είναι ένα από τα πιο χρωματιστά και ζωντανά Μουσεία της Ελλάδας. Και πως θα μπορούσε να μην είναι άλλωστε, όταν από το όνομα  και μόνο καταλαβαίνεις ότι περικλείει την παιδική χαρά και φαντασία;

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Μέσα στο Μουσείο υπάρχουν διάφορα θεματικά εκθέματα, στα οποία μπορούν να καθήσουν οι γονείς με τα παιδιά τους και να εξερευνήσουν αντικείμενα, να διευρύνουν τις γνώσεις τους, να ανακαλύψουν νέες έννοιες ή να παίξουν με τα άλλα παιδιά. Έξω από κάθε αίθουσα υπάρχει μία θήκη με ενημερωτικό υλικό, το οποίο δίνει πολλές ιδέες γύρω από τη διαδικασία του παιχνιδιού και της εξερεύνησης. Υποθέτω ότι απευθύνονται μονάχα σε εμάς τους ενήλικες που έχουμε ξεχάσει τους κώδικες του παιχνιδιού καθώς και της οπτικής “έξω από το κουτί”

Για παράδειγμα έξω από την αίθουσα με το έκθεμα “Κουζίνα” βρήκαμε ένα φυλλάδιο που έλεγε τα εξής:

Αγαπητοί μας: Παιδιά, μαμά, μπαμπά, παππού, γιαγιά, θεία κλπ. κλπ. 

Το Έκθεμα “Κουζίνα” επιδιώκει, μέσα από το παιχνίδι με τα αντικείμενα αλλά και ένα ειδικά σχεδιασμένο περιβάλλον, να ενθαρρύνει τα παιδιά να πειραματιστούν με πρώτες ύλες και να αποκτήσουν εμπειρίες οικείες στην καθημερινότητά τους. Μπορείτε να συνεργαστείτε μεταξύ σας και να χρησιμοποιήσετε μια ή περισσότερες ιδέες που ακολουθούν, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε το έκθεμα με διαφορετικό τρόπο. 

Η αφίσα φτιάχνει ιστορία:

Παρατηρήστε τις αφίσες στον τοίχο του εκθέματος. πείτε μια λέξη που σας έρχεται στο μυαλό βλέποντας την κάθε αφίσα. Κατόπιν χρησιμοποιήστε τις λέξεις που σκεφτήκατε και δημιουργήστε μια ιστορία που εκτυλίσσεται μέσα στο έκθεμα της κουζίνας. “

Παρόμοιες πληροφορίες βρήκαμε και στα εκθέματα “Γεια σου Πυθαγόρα”, “Η Αγορά”, “Πως κινούμαι”, “Χτίζω και δημιουργώ”.

Σκέφτηκα εκείνη τη στιγμή πως μπορούμε να υιοθετήσουμε παρόμοιες τεχνικές παιχνιδιού και γρίφων και στην καθημερινότητά μας με τα παιδιά. Στα ψώνια, στο πλύσιμο των ρούχων, στην κατασκευή μιας πασχαλινής κάρτας ή στο δρόμο για το φροντιστήριο. Πόσο πιο όμορφη θα έκανε την καθημερινότητα τη δική μας και φυσικά των παιδιών μας.

Η Ολυμπία γνώρισε τον Παναγιώτη, ο οποίος υποδύθηκε τον φούρναρη και της πούλησε ψωμί. Της χάρισε και ένα μπισκότο για να την κάνει πελάτισσα. Η Μαρία τηγάνισε πλαστικά ψάρια και έκοψε μια ντομάτα. Πολλά παιδάκια μαζί έφτιαξαν με εργαλεία ένα ξυλόσπιτο.

 

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

 

Αφήσαμε το Μουσείο με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Η Ολυμπία έβγαλε το αυτοκόλλητο με το όνομά της αργά το απόγευμα.

Το Μουσείο είχε ελεύθερη είσοδο. 

Πραγματοποιούνται και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά από 1- 12 ετών, τα Σάββατα τις Κυριακές και τις αργίες. (με κάποιο κόστος)

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου 

Κουβέντες

Αφήστε ένα μήνυμα, μοιραστείτε τις εμπειρίες σας.

Αν θέλετε να λαμβάνετε το newsletter του Paperboat παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.