Μουσείο Ελληνικού Παραδοσιακού Παιχνιδιού στη Θεσσαλονίκη

Το  Μουσείο Ελληνικού Παραδοσιακού Παιχνιδιού φιλοξενείται στους χώρους του Μουσείου Μαμούθ & Πάρκο Δεινοσαύρων στο Ωραιόκαστρο από τον Οκτώβριο του 2010. Εμείς το ανακαλύψαμε μόλις σήμερα και εντυπωσιαστήκαμε τόσο από το μεράκι των ανθρώπων που το εμπνεύστηκαν και το σχεδίασαν, τον Γιώργο και τη Χρυσή, όσο και από τις πληροφορίες που αντλήσαμε για τα παιχνίδια.

Και φυσικά δεν έλειψε και το παιχνίδι_ σε βιωματικό επίπεδο!

Moyseio ellinikou paradosiakou paixnidiou650650

Η μόνιμη έκθεση του περιλαμβάνει παιχνίδια-αντικείμενα που είναι κατασκευές του παιδαγωγού Γιώργου Τσιώνα. Πρόκειται για μια συλλογή  παιχνιδιών από την αρχαιότητα μέχρι τα νεώτερα χρόνια. Τα παιχνίδια κατασκευάστηκαν  με φυσικά υλικά (ξύλο, πηλό, πέτρες, δέρμα, ξηρούς καρπούς, χόρτο, καλάμια κ.ά.) καθώς και ανακυκλώσιμα υλικά (σύρμα, σχοινί, χαρτί, ύφασμα, μεταλλικά κουτιά κ.ά.).Η έκθεση παιχνιδιών αναπτύσσεται σε τέσσερις ενότητες:

 • Παιχνίδια-αντικείμενα της αρχαιοελληνικής και βυζαντινής εποχής
 • Παιχνίδια της νεώτερης και μεταπολεμικής Ελλάδας
 • Παιχνίδια των λαϊκών πανηγυριών
 • Παιχνίδια προετοιμασίας για την ενήλικη ζωή.

Πόσο ταξίδεψα με τις αναφορές του Γιώργου στο παρελθόν, τότε που οι μεγάλοι έπαιζαν με μανία, σαν μικρά παιδιά. Με απλά υλικά και αστείρευτη φαντασία!

Παράλληλα  λειτουργεί εργαστήριο κατασκευής παιχνιδιών από τα ίδια τα παιδιά-επισκέπτες και ακολουθεί ομαδικό παιχνίδι με  εμψυχωτές στον προαύλειο χώρο του Μουσείου.

moyseio ellinikou paradosiakou paixnidiou 3 kataskeyi

Μάθαμε να κάνουμε διάφορα παιχνίδια (με αγαπημένο το καραβάκι από ξύλο, μαλλί και καρφιά) αλλά κυρίως αυτό που μας έδειξε η Χρυσή Τζήκα, φιλόλογος, είναι να χρησιμοποιούμε τα χέρια μας και τη φαντασία μας. 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Η χαρά είναι στα απλά πράγματα, τα παιδιά δε θέλουν πολύπλοκα πράγματα για να χαρούν. Τους δείχνεις έναν τεράστιο ελέφαντα και αυτά γελάνε και κυνηγάνε μια πεταλούδα! Παίζουν με τις πέτρες και γελούν.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ενημερωθείτε από τη σελίδα Παραδοσιακά Παιχνίδια ενώ στη σελίδα του Πάρκου Δεινοσαύρων θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με τη μετάβασή σας εκεί καθώς και τα εισιτήρια εισόδου.

Σύντομα θα έχω στα χέρια μου και το βιβλίο Παιχνίδια του Παππού και της Γιαγιάς, “παιδί” του Γώργου και της Χρυσής,  το οποίο ξεφύλλισα και βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον! 

Το Μουσείο είναι επισκέψιμο και για σχολεία, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού και να πάρετε περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2310 917727, 6942404314. Η φιλοξενία είναι πραγματικά αξιέπαινη!

Τα έσοδα της σημερινής εκδήλωσης πήγαν στους Γιατρούς του Κόσμου, μιας οργάνωσης που αξίζει όλοι να γνωρίσουμε και να στηρίξουμε.

 

Κουβέντες

 • ΝΙΝΑ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ

  .ΕΧΩ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ 21 ΜΟΥΣΕΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΕΆΝ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΟΥ ΑΥΤΗ ΕΧΕΤΕ ΚΑΜΜΙΑ ΚΑΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΙΜΑΙ ΑΝΟΙΚΤΗ

 • ΝΙΝΑ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ

  ΚΑΛΗ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΚΑΤΆΛΑΒΑ ΠΟΥ ΕΔΡΕΥΕΙ ΑΥΤΗ Η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΑΥΤΗ.

 • ΝΙΝΑ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ

  ΚΑΛΗ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΚΑΤΆΛΑΒΑ ΠΟΥ ΕΔΡΕΥΕΙ ΑΥΤΗ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

Αφήστε ένα μήνυμα, μοιραστείτε τις εμπειρίες σας.

Αν θέλετε να λαμβάνετε το newsletter του Paperboat παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.