Το Κτήμα στο Μπαΐρι στην Αξιούπολη Κιλκίς

Ο κήπος στο Μπαίρι

Μια σειρά από αγροτικές εργασίες που γίνονται εδώ και αιώνες στην ελληνική ύπαιθρο, ξαναγεννιούνται στο Κτήμα Μπαΐρι και έχουν την δυνατότητα σχολικές ομάδες και οργανωμένα γκρούπ να τις παρακολουθήσουν και να τις βιώσουν, λαμβάνοντας μέρος σ’ αυτές.

Εμείς παρακολουθήσαμε τον κύκλο του ψωμιού. Ήταν εντυπωσιακή η μεταδοτικότητα του Κώστα Γιάντση καθώς και το πάθος του για αυτό που έκανε. Κοιτούσαμε όλοι αποσβολωμένοι. Τα παιδιά ξετρελάθηκαν από χαρά όταν τους ζητήθηκε να συμμετέχουν στις εργασίες, σπέρνοντας, κοσκινίζοντας και ζυμώνοντας το ψωμί.

Στους επισκέπτες εξηγείται ο σκοπός και ο ρόλος του κάθε εργαλείου και εργασίας, ο οικολογικός τρόπος ζωής των αγροτών, η ανεξαρτησία τους, η αυτάρκεια τους γιατί ότι χρειαζόταν τα παρήγαγαν οι ίδιοι. Επίσης εξηγείται η διαδικασία και ο χρόνος που απαιτούσε μια χειρονακτική εργασία του χθες σε σύγκριση με τους σημερινούς σύγχρονους τρόπους γεωργικής παραγωγής. Ο κύκλος του ψωμιού αρχίζει με το ζέψιμο του αλόγου για να τελειώσει με την μεταφορά του ζυμαριού στο φούρνο. Μπορείτε να δείτε όλα τα  προγράμματα εδώ. 

Στο κτήμα μπορούν τα παιδιά  εκτός από τα παραπάνω προγράμματα να ψυχαγωγηθούν -κατόπιν συνεννόησης- και με διάφορες άλλες δραστηριότητες, όπως ιππασία, flying fox, τοξοβολία και άλλα.

Εμείς περπατήσαμε μέσα στο καταπράσινο μονοπάτι!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 απεικόνιση των εργασιών στο αγρόκτημα

 

ktima mpairiιGOUMENISSA 607

τα παιδιά ζυμώνουν ψωμί

 

Το κτήμα στο Μπαίρι

 βόλτα μέσα στο μονοπάτι

 

Προσοχή: το κτήμα είναι επισκέψιμο μόνο  κατόπιν ραντεβού.

Extras: Ακριβώς δίπλα βρίσκεται το Οινοποιείο – Ταβέρνα Αρχοντάκη. Ήταν μεγάλη χαρά να ανακαλύψω ότι είναι της οικογένειας της παιδικής μου φίλης Σόνιας (είχα να τη δω από το Δημοτικό)  και φυσικά επιστρέψαμε με εκλεκτά κρασιά στη Θεσσαλονίκη.

 

Κουβέντες

Αφήστε ένα μήνυμα, μοιραστείτε τις εμπειρίες σας.

Αν θέλετε να λαμβάνετε το newsletter του Paperboat παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.