Ένα Σάββατο στην Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι

Η πανελλαδική γιορτή ανταλλαγής ντόπιων ποικιλιών πραγματοποιήθηκε φέτος στις 11, 12 & 13 Μαΐου 2013 στη γη του Πελίτι. Δεν καταφέραμε να είμαστε εκεί αλλά η φίλη μας Αθηνά Ιωαννίδου από την Ομάδα www.alternatrips.gr μας έκανε ένα πολύ όμορφο δώρο: μας χάρισε μερικές λέξεις και εικόνες από την εμπειρία της εκεί. Αξίζει να το διαβάσετε και να το μοιραστείτε. Εμείς θα είμαστε σίγουρα του χρόνου εκεί!

Μερικοί άνθρωποι είναι ταγμένοι στο να διαφυλάττουν εμάς και την κληρονομιά μας, χωρίς εμείς καν να το αντιλαμβανόμαστε. Άλλοι είναι αφιερωμένοι στην ιστορία, άλλοι στην φιλοσοφία, στις παραδόσεις, στους χορούς, στις διαλέκτους και πάει λέγοντας. Αν δεν ήταν αυτοί ίσως οι γνώσεις για τον τόπο μας να μην υπήρχαν σε τόση αφθονία.

Έχεις σκεφτεί ποτέ τι τρως; Και αυτό που τρως πως έγινε; Ή από ποιόν σπόρο προήλθε; Μήπως είναι υβρίδιο; Μήπως είναι μεταλλαγμένο; Μήπως είναι της Monsanto; Δεν ξέρεις ε; Η ομάδα του Πελίτι ασχολείται με τους σπόρους και συγκεκριμένα τους παραδοσιακούς σπόρους του τόπου μας, που παραλίγο να εκλείψουν.

Το έργο του Πελίτι είναι πολύ συγκεκριμένο, η διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών σπόρων σε όλη την Ελλάδα. Η εμπλοκή του κόσμου σε αυτό είναι πολύ σημαντική, γιατί το σημαντικό για τους «κατοίκους» του Πελίτι είναι η ευθύνη που πρέπει να νιώθεις για όσα γίνονται σε προσωπικό επίπεδο αλλά και σε παγκόσμιο. Δηλαδή, εάν θέλεις να τρέφεσαι σωστά και υγιεινά, θα πρέπει να βάλεις και εσύ το χέρι σου, όχι να μείνεις αμέτοχος.

Όλη αυτή η φιλοσοφία εκφράζεται με την Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών που διοργανώνει κάθε χρόνο η κοινότητα του Πελίτι στο Μεσοχώρι, Δράμας, σε ένα πανέμορφο και ανέγγιχτο τόπο. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσος κόσμος έχει γίνει θιασώτης και υποστηρικτής αυτής της γιορτής. Εμείς πήγαμε πρώτη φορά και ειλικρινά θαυμάσαμε την δύναμη της ψυχής που έχει όλη η κοινότητα, η οποία απλώνεται σε όλη την Ελλάδα.

Τρεις μέρες κράτησε η γιορτή και ήταν γεμάτη εκπλήξεις, σεμινάρια για το πως να καλλιεργήσεις τους σπόρους σου, για το πως να αξιοποιήσεις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, πως να φτιάξεις καλάθια από κλαδιά, άπειρους πάγκους με σπόρους από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ανταλλαγή ρούχων, γαϊδουράκια ντόπια, παιχνίδια και απασχόληση για τα παιδιά!

Το μέρος έσφυζε από ζωή, μικροί, νέοι, μεγάλοι, παππούδες, γιαγιάδες, άγγλοι, γάλλοι, γερμανοί, όλοι ήταν εκεί από πολλά μέρη του πλανήτη. Και όλοι με έναν κοινό σκοπό, να πάρουν τους σπόρους τους (δωρεάν παρακαλώ), να παρακολουθήσουν ομιλίες για την αγροτική πολιτική, να συμμετάσχουν σε σεμινάρια, ή απλά να απολαύσουν μια μέρα μέσα στην φύση.

Ό,τι σπείρεις θα θερίσεις λέει η ελληνική σοφία, γι’αυτό πρόσεχε τις επιλογές σου, καλλιέργησε τους παραδοσιακούς σου σπόρους, δώσε τους στον γείτονα σου και πρόσεχε τι τρως και από που. Για ένα σώμα και ένα νου υγιή.

peliti collage

Κουβέντες

  • Athina

    Του χρόνου όλοι μαζί θα πάμε!
    Για να στηρίξουμε τις προσπάθειες, να πάρουμε παραδοσιακούς σπόρους και να μάθουμε πολλά πολλά πράγματα εμείς και τα παιδια!!

    • Ιωάννα

      ανυπομονούμε Αθηνά!

Αφήστε ένα μήνυμα, μοιραστείτε τις εμπειρίες σας.

Αν θέλετε να λαμβάνετε το newsletter του Paperboat παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.