Το Μουσικό Χωριό στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου | 2013

Το Μουσικό Χωριό στον Άγιο Λαυρέντιο

Το Μουσικό Χωριό είναι μια από τις μεγαλύτερες μουσικές κοινότητες στην Ευρώπη. Ιδρύθηκε το 2006 από τους μουσικούς Θύμιο ΑτζακάΚώστα Μακρυγιαννάκη και Γιώργο – Εμμανουήλ Λαζαρίδη.

Σήμερα, μετά από οκτώ χρόνια παρουσίας στην ύπαιθρο και ενός χρόνου στην αστική έδρα της διοργάνωσης στη Θεσσαλονίκη (το αβγο), διοργανώνεται από την Αστική μή Κερδοσκοπική Εταιρία Μουσικών Παρεμβάσεων arTree.

Η διοργάνωση στοχεύει:

· Στην προγραμματισμένη ή αυθόρμητη εκτέλεση μουσικών ιδεών, έργων και δρώμενων και την παραγωγική ανταλλαγή ιδεών και projects μεταξύ διεθνών καλλιτεχνών και ανθρώπων της τέχνης γενικότερα.

· Στην υλοποίηση εκπαιδευτικών ενοτήτων υπό τη μορφή συμβιωτικών εργαστηρίων/masterclasses ομαδικής δράσης, τα οποία συντονίζονται σε συνεργασία με Έλληνες και αλλοδαπούς καλλιτέχνες με αναγνωρισμένη δράση στο χώρο της σύγχρονης ή ιστορικής δημιουργίας και εκτέλεσης. Οι θεματικές ενότητες των εργαστηρίων στο σύνολο τους αποβλέπουν σε ευρείες και ουσιαστικές προσεγγίσεις της μουσικής τέχνης, ενώ δίνουν ιδιαίτερη έμφαση σε πρωτότυπους τομείς που δεν έχουν ενσωματωθεί ακόμη στα ελληνικά προγράμματα μουσικών σπουδών.

· Στην δημιουργία μίας διεθνούς αναπτυσσόμενης κοινότητας αλληλουποστηριζόμενων καλλιτεχνών, τόσο σε επίπεδο συλλογικής μουσικής εκτέλεσης, όσο παραγωγής και διανομής καλλιτεχνικού υλικού.

Το πρόγραμμα των Παιδικών Εργαστηρίων

ΠΑΙΔΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Εισηγητές: Mαρία Θωίδου – Φανή Μώραλη – Άννα Καλαφάτη
18 – 24 Αυγούστου

Δημιουργικά πρωινά με γονείς και παιδιά μαζί 

Για πολύ μικρά παιδιά (2 εως 6 χρονών)
ΕΙΔΙΚΗ ΤΙΜΗ: €100 (για όλη την οικογένεια)

Εργαστήρι για γονείς και τα μικρά τους παιδάκια με την παιδαγωγό Άννα Καλαφάτη.
Κάθε πρωί 10.30 -12.00 (2 έως 4 χρονών)  και 12.30 -14.00 (4 έως 6 χρονών).

Περνώ δημιουργικό χρόνο με το παιδί μου αξιοποιώντας τα ερεθίσματα του μουσικού χωριού και “παίζοντας” με τις τέχνες. Επικοινωνώ, αισθάνομαι, εκφράζομαι, τραγουδώ, κατασκευάζω, συνομιλώ μαζί με το παιδί μου, μαζί με τους άλλους γονείς και τα παιδιά τους.


Φτιάχνουμε μια ιστορία; 

Για μεγαλύτερα παιδιά (7 εως 12 χρονών)
ΕΙΔΙΚΗ ΤΙΜΗ: €50 ανά παιδί

Τα τραγούδια και τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν σ’ αυτά θα μας αποκαλύψουν κάποια από τα μυστικά τους, αλλά ποιος γνωρίζει τι θα γίνει στο τέλος; Τόλμη και φαντασία θα είναι οι καλύτεροι οδηγοί για τη φωνή, την κίνηση και τις ζωγραφιές μας. Οι μικροί φίλοι που παίζουν κάποιο μουσικό όργανο παρακαλούνται να επικοινωνήσουν μαζί μας εγκαίρως γιατί η συμβολή τους στην εξέλιξη της υπόθεσης θα είναι καθοριστικής σημασίας!

Με την καθοδήγηση της Φανής Μώραλη και τη φιλική συνεργασία στην εικαστικές δημιουργίες της Νανάς Κούλη.
Κάθε πρωί 11.00 με 14.00


Παιχνίδια από  φωνή… και γι αυτούς που δε θα μεγαλώσουν ποτέ  

με τη Μαρία Θωίδου

Εργαστήρι για νηπιαγωγούς, δασκάλους, μπαμπάδες και μαμάδες αλλά και ενήλικες που μείνανε για πάντα παιδιά.

Μαθαίνουμε να κυλάμε πάνω στην αντήχηση της φωνής μας όπως κάνουμε ποδήλατο ή πατίνι. Τραγουδώντας παιδικά τραγούδια για μεγάλους ή μεγαλίστικα για μικρούς, παίζοντας “παιχνίδια” επικοινωνίας, εμπιστοσύνης, συντονισμού. Νιώθουμε τη φωνή να μεγαλώνει σα μπαλόνι, να πετάει σα χαρταετός και να σέρνεται σα φυλλαράκι.

Κάθε απόγευμα 17.00 με 20.00  
thoidou 1 1

Μαρία Θωίδου

Η Μαρία Θωίδου, τραγουδίστρια, ερμηνεύτρια και τραγουδοποιός, γεννήθηκε στην Φλώρινα. Σπούδασε μουσική και κλασικό τραγούδι στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης, στην Μουσική Ακαδημία της Κολωνίας και στην Ακαδημία Μουσικής και Θεάτρου της Λειψίας. Eπίσης είναι απόφοιτος του Τμήματος Νηπιαγωγών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συνθέτει και ερμηνεύει την μουσική της από το 1994 δημιουργώντας έντονη αίσθηση στην σκηνή της σύγχρονης ελληνικής μουσικής. Έχει ηχογραφήσει 4 προσωπικούς δίσκους σε Ελλάδα και εξωτερικό ενώ έχει συνεργαστεί δισκογραφικά και επί σκηνής με πολλούς διακεκριμένους καλλιτέχνες, όπως οι Σωκράτης Μάλαμας, Νίκος Παπάζογλου, Λουδοβίκος των Ανωγείων, Θύμιος Ατζακάς, Αντώνης Ανισέγκος, Σωκράτης Σινόπουλος, Κώστας Θεοδώρου, Goran Bregovic, B.Semirani, H.Chisholm και πολλούς άλλους. Από το 1999 μέχρι σήμερα και σε συνεργασία με σύνολα όπως το Armos Ensemble, το Tropos Quartett, Cornucopia Berlin, έχει εμφανιστεί σε πλήθος ευρωπαϊκών μουσικών φεστιβάλ και έχει ηχογραφήσει για το ΒΒC καθώς και το Γερμανικό, το Ολλανδικό και το Βελγικό κρατικό ραδιόφωνο. Έχει αναπτύξει μουσικοπαιδαγωγική δράση σε σχολεία, ωδεία και πολιτιστικά κέντρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει συνεργαστεί ως παιδαγωγός με το Ευρωπαϊκό Σχολείο του Βερολίνου Αθηνά.(2002-2004) Μετά από μία δεκαετία περιπλάνησης στην Ευρώπη και διαμονής της στο Βερολίνο επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου, παράλληλα με τις εμφανίσεις της, εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ως υπεύθυνη των Μουσικών Συνόλων των φοιτητών, ( Μέλος Ειδικού Διδακτικού προσωπικού). Παράλληλα διδάσκει Μονωδία στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, (Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης). Τέλος συνεργάζεται με το διεθνές φεστιβάλ Music Village (Μουσικό Χωριό), στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου, όπου είναι υπεύθυνη για το Εργαστήρι Φωνητικής Εξερεύνησης.

Fani photo
Φανή Μώραλη

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη όπου σπούδασε πιάνο (τάξη Φ. Φιλίπποβα – Σ.Ω.Θ.) και ανώτερα θεωρητικά (τάξεις Χ. Σαμαρά-Σ.Ω.Θ. και Δ. Παπαγεωργίου – Μουσικό Κολλέγιο). Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. Δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη διδασκαλία της μουσικής στα παιδιά, έχει παρακολουθήσει αρκετά σεμινάρια και εργαστήρια ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν αυτά των ινστιτούτων Carl-Orff (Salzburg) και Kodaly (Kecskemet Ουγγαρίας). Τα τελευταία 10 χρόνια διδάσκει το μάθημα της μουσικής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Σολ-Μι Ντο-Λα: Διαβάζω-γράφω, ακούω-τραγουδώ. Οι βάσεις της θεωρίας, του solfège και του dictée μέσα από 100 ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια» (εκδ. Νάκας) και «Μέσα απ’ το τραγούδι μαθαίνω μουσική γραφή και ανάγνωση» (εκδ. Νεφέλη).


kalafati
Άννα Καλαφάτη
Η Αννα Καλαφάτη τελείωσε σπουδές στην προσχολική εκπαίδευση στο πανεπιστήμιο του Surrey Roehampton στο Λονδίνο. Εργάστηκε ως νηπιαγωγός για 3 χρόνια στον παιδικό σταθμό ‘Σβούρα’ στη Θεσσαλονίκη. Το μεταπτυχιακό της δίπλωμα στο London Institute of Education ήταν πάνω στην αναγκαιότητα και σπουδαιότητα της συμμετοχής των γονέων στην προσχολική εκπαίδευση . Εχει εργαστεί στα τμήματα μουσειοπαιδαγωγικών προγραμμάτων για παιδιά 3-4 ετών στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Μ.Μ.Σ.Τ). Mε δική της πρωτοβουλία λειτουργούν στη Χ.Α.Ν.Θ, εδώ και πέντε χρόνια τα πρόγραμματα δημιουργικής απασχόλησης για γονείς και παιδιά . Εχει διδάξει μουσικοκινητική αγωγή στη σχολή χορού Ασπας Φούτση σε παιδιά ηλικίας 5-6 ετών. Από το 2009 εργάζεται επίσης ως νηπιαγωγός στο Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο του Α.Π.Θ.

Το πρόγραμμα των Μουσικοπαιδαγωγικών

ΜΟΥΣΙΚΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ

Εισηγητής: Παναγιώτης Κανελλόπουλος
18 – 24 Αυγούστου


Ενάντια στη Μέθοδο IV:
Εξερευνήσεις της παιδαγωγικής λειτουργίας του αυτοσχεδιασμού και της συνεργατικής σύνθεσης

«Πρόσεξα πως όταν παίζατε φαινόσασταν σαν να μην σας ένοιαζε τίποτε άλλο παρά μόνο η μουσική» (Σοφία, 8 ετών)
«Μπορεί να σου αρέσει πιο πολύ το λάθος από το σωστό» (Δήμητρα, 8 ετών)

Στο εργαστήριο αυτό επιχειρούμε να αναπτύξουμε μια σειρά από πλαίσια τα οποία οδηγούν στη δημιουργία ομαδικών συνθέσεων και αυτοσχεδιασμών. Στόχος μας είναι να εξερευνήσουμε τον παιδαγωγικό ρόλο του αυτοσχεδιασμού και της συνεργατικής σύνθεσης, τις κοινωνικο-πολιτισμικές και γνωσιοθεωρητικές καταβολές της δημιουργικής μουσικής παιδαγωγικής, καθώς και τον πολιτικό της ρόλο. Το εργαστήριο συνδυάζει την πρακτική και τη θεωρητική αναζήτηση και απευθύνεται σε μουσικούς που αισθάνονται και λειτουργούν ως δάσκαλοι και σε δασκάλους που αισθάνονται και λειτουργούν ως μουσικοί και εργάζονται με παιδιά τόσο στα πλαίσια της γενικής εκπαίδευσης όσο και της ειδικής. Φέτος θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη επεξεργασία συλλογικών συνθέσεων των συμμετεχόντων αλλά και στον τρόπο με τον οποίο σύνθεση και αυτσχεδιασμός μπορούν να λειτουργήσουν στα πλαίσια της διδασκαλίας μουσικών οργάνων. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να φέρετε μαζί σας όργανα που παίζετε ή άλλες ηχογόνες πηγές, ανεξάρτητα από το επίπεδο δεξιοτεχνίας που έχετε αναπτύξει.


Παναγιώτης Κανελλόπουλος

Ο Παναγιώτης Α. Κανελλόπουλος διδάσκει Μουσική Παιδαγωγική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Π.Τ.Π.Ε). Με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. σπούδασε μουσική παιδαγωγική στο Reading University (UK) (MA, 1994 – PhD, 2000). Ερευνά τον αυτοσχεδιασμό και τη συλλογική σύνθεση ως τόπους άσκησης της ελευθερίας και παίζει μουσική με μικρούς και μεγάλους σε πολύ διαφορετικά πλαίσια, όσα του επιτρέπουν οι δυνατότητές του. Έχει παρουσιάσει την επιστημονική του δουλειά σε πολλά συνέδρια στο εξωτερικό και την Ελλάδα. Εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή περιοδικά και συλλογικούς τόμους
(http://uth.academia.edu/PanagiotisKanellopoulos/CurriculumVitae ).

 

Δείτε όλο το πρόγραμμα καθώς και περισσότερες πληροφορίες για τη μετάβασή σας στον Άγιο Λαυρέντιο εδώ

Κουβέντες

Αφήστε ένα μήνυμα, μοιραστείτε τις εμπειρίες σας.

Αν θέλετε να λαμβάνετε το newsletter του Paperboat παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.