Ο Υγρότοπος της Σάνης

 sani wetlands

Στο Sani Resort εργάστηκα για δύο χρόνια, κάπου το 2000. Έχω τις ομορφότερες αναμνήσεις και το επισκεπτόμαστε τακτικά τόσο για διαμονή κάπου στα τέλη Οκτώβρη όσο και για ημερήσιες αποδράσεις, ή για κάποια συναυλία του Sani Festival.

Αγαπώ αυτό το μέρος της Χαλκιδικής γιατί εκτός από την πολυτέλεια και την παροχή εξαιρετικών τουριστικών υπηρεσιών που προσφέρει, βρίσκεται σε ένα εξαιρετικής ομορφιάς τοπίο, αφού περιβάλλεται από καταγάλανα πεντακάθαρα νερά και μία υπέροχη καταπράσινη έκταση γεμάτη πεύκα και άλλα δέντρα.

Είχα ακούσει για τη Λίμνη Γεράνη και τη Λίμνη Σταυρονικήτα (δύο λίμνες πίσω από το Sani Beach Hotel) αλλά δεν έτυχε ποτέ να πάω να τις δω. Φέτος όμως μου τράβηξε την προσοχή η…πράσινη πλευρά του resort και έτσι αποφασίσαμε να την εντάξουμε στο πρόγραμμά μας.

Απευθυνθήκαμε στη reception του Ξενοδοχείου και συναντήσαμε τον Χρήστο, τον eco guide του Sani Resort, ο οποίος μας έδωσε πολύ χρήσιμες πληροφορίες για την περιοχή αλλά και μας δάνεισε κιάλια και μας ξενάγησε στον υγρότοπο της λίμνης Σταυρονικήτα. Μας ονομάτισε αρπακτικά και υδρόβια πουλιά, μας έδειξε εικόνες στο βιβλίο του, μοιράστηκε μαζί μας την αγάπη του για το μέρος.

Η Αντιγόνη, που ήταν στην παρέα μας, ήξερε τόσο πολλά για τη χειμερία νάρκη των χελώνων, τα πουλιά που αποδημούν, τα σκουλήκια και τα γεράκια, που σχεδόν τη ζήλεψα. Είπε ότι όλες τις πληροφορίες τις αντλεί από βιβλία και εγκυκλοπαίδειες, που διαβάζει με τον μικρό της γιο, το Δημήτρη και έτσι σκέφτηκα να την προκαλέσω και δημόσια να μοιραστεί μαζί μας κάποια από αυτά.

Στην περιοχή μπορεί κανείς να κάνει πεζοπορία, διαδρομές και περιήγηση με ποδήλατο, να επισκεφτεί φάρμες της περιοχής, να κάνει birdwatching, να περπατήσει και να γνωρίσει πουλιά (πάνω από 200 είδη έχουν καταγραφεί στην περιοχή) και να συμμετέχει σε εκδηλώσεις των eco days και πολλά ακόμη που μπορούν να φέρουν την οικογένεια στη φύση και στη γνωριμία με την χλωρίδα και πανίδα της.

Οι περισσότερες από τις υπηρεσίες αυτές είναι δωρεάν αλλά καλό είναι πρώτα να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά με το 23740 99405 (εσωτ. 8315) για να πάρετε περισσότερες πληροφορίες (από Απρίλιο έως και Οκτώβριο) και να κανονίσετε συνάντηση.

Ήταν υπέροχα!

Εδώ θα διαβάσετε περισσότερα για τον Υγρότοπο της Σάνης και τη συνολική μελέτη που ολοκληρώθηκε, προκειμένου να καταγραφεί ο πληθυσμός και να προστατευθεί η περιοχή.

Εδώ θα δείτε όλους τους Υγρότοπους της Ελλάδας και την αξία τους για τον άνθρωπο.

 

sani wetlands

sani wetlands

sani wetlands

sani wetlands

sani wetlands

sani wetlands

sani wetlands

sani wetlands

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από την Heidi Serafimidou και την ευχαριστώ πολύ για την ευγενική παραχώρηση.

sani wetlands

sani wetlands

sani wetlands

sani wetlands

sani wetlands

sani wetlands

sani wetlands

sani wetlands

sani wetlands

sani wetlands

 και κλείνω με τα αγαπημένα μου flamingo! 

Κουβέντες

 • Χρήστος Βαρέλογλου

  Είμαι από την Χαλκιδική και δεν παραλείπτω να επισκέπτομαι αυτό το μέρος κάθε καλοκαίρι. Απλά πανέμορφο 🙂

 • kathy by anthomeli

  παρόλο που ήμουν εκεί κοντά διακοπές δεν το γνώριζα αυτό το μέρος. Ευχαριστούμε για την ενημέρωση!

 • Αντιγόνη

  Παράξενα όμορφο μέρος. Πίσω από μια από τις ωραιότερες παραλίες τις Χαλκιδικής και το ξενοδοχείο πολλών αστέρων, με φόντο τις αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας. Την άνοιξη τα χρώματα και τα πουλιά είναι σαφώς περισσότερα. Ευχαριστούμε τον Γιώργο για την ξενάγηση και την Ιωάννα που μας ξεσήκωσε (είμαστε της προσκολλήσεως!).
  Δέχομαι την πρόκληση Ιωάννα,
  Υπογραφή: Η φύτουλας της παρέας

  • Αντιγόνη

   Λάθος στο προηγούμενο σχόλιο: Χρήστος ο eco guide. Για φύτουλας έχω πολύ περιορισμένη ικανότητα απομνημόνευσης ονομάτων. ..

Αφήστε ένα μήνυμα, μοιραστείτε τις εμπειρίες σας.

Αν θέλετε να λαμβάνετε το newsletter του Paperboat παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.