Τα Στάγειρα Χαλκιδικής, γενέτειρα του Αριστοτέλη

aristotelis stageira

Τον 4ο π.Χ. αιώνα τα Στάγειρα ήταν μια μικρή πόλη της Χαλκιδικής, η οποία υπαγόταν στη δικαιοδοσία του βασιλιά της Μακεδονίας. Εκεί γεννήθηκε το 384 π.Χ. ο Αριστοτέλης που έμελλε να γίνει ένας από τους πλέον σημαντικούς Έλληνες φιλοσόφους της αρχαιότητας.

Το “Άλσος του Αριστοτέλη” βρίσκεται σε ένα πάρκο με  θέα τον κόλπο της Ιερισσού και φιλοξενεί τον αδριάντα του Αριστοτέλη και διαδραστικά όργανα που εφαρμόζουν φυσικά φαινόμενα για τα οποία γίνονται αναφορές στο σύγγραμα του μεγάλου Δασκάλου “Τα φυσικά”.

Αγαπώ αυτόν τον προορισμό γιατί αποδεικνύει πως η μάθηση δε χρειάζεται να είναι βαρετή ή περιορισμένη μέσα σε τοίχους και βιβλία. Είναι υπέροχο να μπορεί να συνδυάσει κανείς την εκπαίδευση με την ψυχαγωγία και αυτό είναι κάτι που πετυχαίνεται στο πάρκο αυτό.

Μην παραλείψετε να συνδυάσετε την επίσκεψή σας και με μία βόλτα στα Αρχαία Στάγειρα, μερικά χιλιόμετρα πιο κάτω, καθώς για εμάς αποτέλεσε μια υπέροχη εμπειρία παιχνιδιού και ανακάλυψης. 

Τα Στάγειρα απέχουν από τη Θεσσαλονίκη 89χλμ. και είναι μια πολύ ωραία ιδέα και για ημερήσια εκδρομή! Για να πάτε περνάτε από την Αρναία, όπου και μπορείτε να μείνετε για φαγητό και βόλτα στην επιστροφή!

aristotelis stageira 

aristotelis stageira

aristotelis stageira

οπτικοί δίσκοι: όταν εικόνες περνούν με μεγάλη ταχύτητα από το ανθρώπινο μάτι δεν εντιλαμβανόμαστε τις εικόνες ως διαφορετικές.

aristotelis stageira

Σφαίρες αδράνειας: μεταφορά ορμής κατά την κρούση των σφαιρών, όπου διατηρείται η ορμή που μεταφέρεται διαδοχικά σε κάθε μία μέχρι την τελευταία.

aristotelis stageira

ηλιακό ρολόι: το οριζόντιο ηλιακό ρολόι δείχνει τον χρόνο στο σημείο όπου βρισκόμαστε. Μέσα από τις καμπύλες γραμμές εκτός από την ώρα βλέπουμε ακόμη και τον μήνα που διανύουμε.

aristotelis stageira

Πεντάφωνο: ανάλογα με το ειδικό βάρος και τη μάζα από κάθε υλικό παράγεται με την κρούση διαφορετική ηχητική συχνότητα.

aristotelis stageira

παραβολικά κάτοπτρα: ψιθυρίζεις στη μία πλευρά και ακούγεσαι στην άλλη. Εντυπωσιακό!

chalkidiki

Η Στρατονίκη είναι ένα από τα ορεινά χωριά του Δήμου Αριστοτέλη ενωμένο με τα Στάγειρα. Διασχίζεις αυτό τα ακαταμάχητα γραφικό κομμάτι δρόμου για να πας από το Άλσος του Αριστοτέλη στα Αρχαία Στάγειρα (και viceversa)

chalkidiki

#grafiko part 2

chalkidiki

Στη Στρατονίκη κάνεις και ένα διάλειμμα για παιδική χαρά (μπορείς να το αποφύγεις άλλωστε;)

stageira

από εδώ μπορείς να κατευθυνθείς στη θάλασσα

stageira

μπορείς και να ψαρέψεις. Κάθε αρχαιολογικός χώρος μπορεί να μετατραπεί σε μια αφορμή για ξεκούραση και παιχνίδι, δε χρειάζεται να είναι ένας βαρετός προορισμός για τα παιδιά

Κουβέντες

  • ΓΕΩΡΓΙΑ

    τί ωραία που έχεις και τις αποδράσεις στο site των πυγολαμπίδων! έτσι τα βλέπουμε όλα με μια ματιά!

Αφήστε ένα μήνυμα, μοιραστείτε τις εμπειρίες σας.

Αν θέλετε να λαμβάνετε το newsletter του Paperboat παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.