Τι γνωρίζεις για την Έδεσσα και την Ορεινή Πέλλα;

Η ανάγκη μου για ένα διήμερο στη φύση μαζί με τον Δημήτρη ήταν πια εμφανής. Αναζητήσαμε κάποιον κοντινό στη Θεσσαλονίκη προορισμό, ο οποίος θα συνδύαζε την αναψυχή με τη ζωντάνια μιας πόλης. Ο απόλυτος συνδυασμός για εμάς αποδείχθηκε πως ήταν τα λουτρά Πόζαρ και η πόλη της Έδεσσας.

Η πόλη της Έδεσσας: Σε κάθε γωνιά της πόλης σε συντροφεύει ο ήχος των νερών και της συγχωρείς τη μελαγχολία που σου αποπνέει γιατί σε ανταμείβει με τη βραδινή βόλτα στον ιστορικό κέντρο Βαρόσι, με τις πεζοδρομημένες διαδρομές της πάνω και δίπλα στα νερά, με την όμορφη θέα που σου προσφέρει από τη βεράντα της, πάνω από τη μεγάλη πεδιάδα. Η Έδεσσα αποτελεί ένα κομβικό σημείο για εξορμήσεις σε σημαντικά αξιοθέατα και πόλεις της γύρω περιοχής και συνδυάζει τη φύση με την απόκοσμη ηρεμία ενός επαρχιακού σταθμού.

Στην πόλη της Έδεσσας μπορεί κανείς να περπατήσει στα στενά της παλιάς πόλης και να δει τους καταρράκτες, το Λαογραφικό Μουσείο, το Ενυδρείο – Ερπετάριο, το Ανοιχτό Μουσείο Νερού, καθώς και δύο σημαντικά μνημεία του βυζαντινού πολιτισμού, τον Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου (Παλαιά Μητρόπολη) και τον Ναό του Πέτρου και Παύλου.

edessa pozar greece-1-10

Ιστορία: Η Πόλη με συνεχή ιστορία από το 3000 π.Χ. είχε ιδρυθεί στο πέρασμα που οδηγούσε από την ορεινή στην πεδινή Μακεδονία και αποτελούσε σημαντική πόλη του Μακεδονικού Βασιλείου. Πολύ κοντά από την Έδεσσα είναι το Μουσείο και ο Αρχαιολογικός Χώρος της Πέλλας, το οποίο θα επισκεφτούμε με την πρώτη ευκαιρία μαζί με την Ολυμπία.

Λουτρά Πόζαρ: Μια cult εκδοχή ενός πολυτελούς θέρετρου που σε αγκαλιάζει με την ζεστασιά του ιαματικού του νερού και του επιβλητικού βουνού που το περιβάλλει. Την Κυριακή είχε εξαιρετικά πολύ κόσμο αλλά τη Δευτέρα το πρωί ζήσαμε μία μοναδική εμπειρία, να είμαστε μόνοι μας μέσα στην πισίνα, χωμένοι μέσα στη φύση και τη ζεστασιά του αποτοξινωτικού θερμού νερού. Ήταν σαν να αγγίξαμε τον Παράδεισο.

 edessa pozar greece-1-23 edessa pozar greece-1-24

edessa pozar greece-1-2

Λουτρό μπορείτε να κάνετε σε υπαίθριες πηγές, σε ατομικά λουτρά ή στην πισίνα στο τέλος της διαδρομής, όπου έχει και καφέ. Στην είσοδο του Πόζαρ, υπάρχει γραφείο πληροφοριών, όπου μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά.

Μια που φτάσατε ως τα Λουτρά Πόζαρ μην ξεχάσετε να κάνετε μια βόλτα και στο διπλανό χωριό Όρμα, όπου μπορείτε να φάτε (στην ταβέρνα Διόνυσος μας είπαν οι έγκυρες πηγές μας) ή να κάνετε μια βόλτα στο αρκετά συμπαθητικό χωριό.

Η Λίμνη Άγρα (Υγρότοπος Άγρα- Βρυττών- Νησίου): μια παραλίμνια διαδρομή που αξίζει να κάνετε καθώς έχει μια σπάνια ηρεμία και ομορφιά. Η λίμνη είναι τεχνητή και φιλοξενεί πολλά σπάνια είδη της ορνιθοπανίδας. Μας άρεσε πολύ!

Φαγητό: Σας προτείνουμε να φάτε στο Κόκκινο Πιπέρι, ένα καινούριο εστιατόριο στο δρόμο για την Όρμα και στο Χωριάτικο Στέκι, στο χωριό Πλατάνη, λίγο έξω από την πόλη.

Διαμονή: μείναμε στον Ξενώνα Χαγιάτι και μας άρεσε πολύ. Διατηρητέος ξενώνας στο κέντρο της παλιάς πόλης (βαρόσι), με πολύ καλό ελληνικό πρωινό, αυθεντική φιλοξενία και ευγενικούς ανθρώπους.

Αν σας αρέσει το χιόνι και η αδρεναλίνη  υπάρχει σε κοντινή απόσταση και το Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμάκτσαλάν! Αν πάλι σας αρέσουν τα κεράσια,  ο Νομός Πέλλας είναι ένας απέραντος κερασότοπος! Και αν σας άνοιξε η όρεξη, μπορείτε να παραγγείλετε κεράσια στη στιγμή!

Η επόμενη επίσκεψή μας θα είναι σίγουρα με την Ολυμπία, είμαστε σίγουροι ότι θα λατρέψει τα θερμά λουτρά!

 edessa pozar greece-1-22  edessa pozar greece-1-6

 Booking.com

Κουβέντες

Αφήστε ένα μήνυμα, μοιραστείτε τις εμπειρίες σας.

Αν θέλετε να λαμβάνετε το newsletter του Paperboat παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.