TOPOS: Η Βόρεια Ιταλία μέσα από τα μάτια της Ηρώς Ψηφίδου

iropsifidou

Η Ηρώ Ψηφίδου είναι παντρεμένη με το Νεκτάριο και έχουν τρία παιδάκια. Είναι δασκάλα και η δημιουργός του ΚΙΤΡΙΝΟΥ. Σε όλη την οικογένεια αρέσουν πολύ τα ταξίδια και για αυτό ταξιδεύουν όποτε τους δοθεί η ευκαιρία! Στην Ηρώ αρέσουν τα βιβλία, το ράψιμο, η κεραμική, η βόλτα με την οικογένειά της στα πάρκα και στις παραλίες. Έχει αλλάξει αρκετά σπίτια αλλά ακόμα δεν έχει μείνει σε κάποιο μικρό μικρό νησάκι του Αιγαίου. Εύχεται πως ίσως μια μέρα γίνει κ αυτό…

∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼

  • Ηρώ, ποια είναι η συνολική γεύση και οι εικόνες που σου μένουν στο νου μετά από ένα ταξίδι στη Βόρεια Ιταλία; Οι εικόνες στο μυαλό μου είναι μπλεγμένες ανάμεσα στην πράσινη χλόη και στα τουβλάκια στο χρώμα της τερακότας με το οποίο είναι φτιαγμένα τα περισσότερα κτίρια στο ιστορικό κέντρο των πόλεων.  Σε αυτά τα δύο χρώματα είναι βαμμένη η περιοχή στην οποία έζησα για λίγο καιρό και θα ήθελα να ζήσω για πολύ περισσότερο. Η γεύσεις που μου μένουν είναι σίγουρα η γεύση του λαχταριστού ιταλικού παγωτού και η ενός καλού cappuccino!
  • Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του τόπου αυτού που αποτελούν πόλο έλξης για μια οικογένεια; Η Βόρεια Ιταλία είναι μια περιοχή στην οποία μπορεί να κινηθεί άνετα μια οικογένεια. Εάν το ταξίδι γίνεται με αυτοκίνητο, τότε τα πράγματα είναι πολύ απλά. Το οδικό δίκτυο είναι άριστο και υπάρχουν παντού πινακίδες που σε κατευθύνουν κατάλληλα. Αν μια οικογένεια θέλει να κινηθεί με τρένο, τότε είναι τυχερή, γιατί στη  περιοχή αυτή υπάρχουν συχνά τρένα με λογικό εισιτήριο και τα δρομολόγιά τους μπορεί να τα βρει μέσω διαδικτύου. Το καλύτερο ορμητήριο για τη Βόρεια Ιταλία είναι η Βερόνα. Η Βερόνα βρίσκεται σε μία ιδανική θέση και η ίδια είναι πανέμορφη. Από τη Βερόνα μπορεί κανείς να ταξιδέψει μία ώρα μόνο και να βρεθεί στο Μιλάνο, στη Βενετία, στην Πάντοβα, στις Άλπεις και σε λιγότερο από μια ώρα στη λίμνη Γκάρντα. Με τον τρόπο αυτό, η οικογένεια μπορεί να επισκεφτεί τα κοντινότερα αστικά κέντρα, αλλά και να βρει τα όμορφα μονοπάτια της φύσης που ξεκινούν λίγο πιο βόρεια από τη Βερόνα. Το κόστος διαβίωσης στην περιοχή αυτή δεν είναι παράλογο. Οι τιμές των σούπερ μάρκετ, της πίτσας, του παγωτού και του καφέ δε διαφέρουν πολύ από τις τιμές στην Ελλάδα. Η μετακίνηση μέσα στις πόλεις είναι επίσης πανεύκολη. Σε κάθε μια από τις πόλεις που ανέφερα [αλλά και στις μικρότερες ακόμα] υπάρχει γραφείο με πληροφορίες για τουρίστες. Εκεί μπορεί κάποιος να προμηθευτεί δωρεάν ένα καλό χάρτη και να ρωτήσει ό,τι θέλει. Τα αυτοκίνητα σταθμεύουν υποχρεωτικά εκτός ιστορικού κέντρου και μετά με τα πόδια μπορείς να γυρίσεις άνετα όλο το κέντρο της πόλης. Αυτό φυσικά δεν αποτελεί πρόβλημα για τα καρότσια των μωρών ή τα αναπηρικά, γιατί όλες οι πόλεις έχουν μεριμνήσει για αυτό και διαθέτουν διαβάσεις και ράμπες.

italy north-1

  • Υπάρχουν μέρη στις πόλεις αυτές όπου μπορούν να διασκεδάσουν και τα πολύ μικρά παιδάκια; Φυσικά! Όταν είσαι σε αυτές τις πόλεις νιώθεις ότι έχουν οργανωθεί έτσι, ώστε να φιλοξενούν και μικρά παιδάκια. Η μόνη εξαίρεση είναι η Βενετία, για την οποία, όμως, έχω να προτείνω παρακάτω πολύ καλές λύσεις. Αν δει κάποιος το χάρτη της κάθε πόλης προσεκτικά θα εντοπίσει πολλά μέρη με πράσινο χρώμα. Όλα τα μέρη αυτά είναι περιποιημένα, με παιδικές χαρές ή τουλάχιστον είναι κατάλληλα για περίπατο. Μέσα στο ιστορικό κέντρο της πόλης μπορεί να υπάρχουν πολλές παιδικές χαρές και μέρη για περπάτημα. Όλα είναι φροντισμένα, καθαρά, με παιχνίδια για κάθε ηλικία, παγκάκια, βρύσες κτλ.
  • Πέρα από τις πόλεις υπάρχει κάτι άλλο που μπορεί να κάνει μια οικογένεια; Ναι, υπάρχουν καταπληκτικές εξορμήσεις για όλα τα γούστα. Πρώτα απ όλα είναι οι εκδρομές στα Parci Nazionali που έχουν. Είναι μεγάλες περιοχές με πράσινο, λόφους, πάρκα, λίμνες, ποτάμια, ζωάκια κτλ. Υπάροχυν σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ιταλίας και μπορεί κανείς να τα εντοπίσει άνετα στο χάρτη. Επιπλέον, γίνονται βαρκάδες στα ποτάμια και τις λίμνες, καθώς επίσης υπάρχουν και κήποι με ζώα. Τέλος, η περιοχή είναι πολύ οργανωμένη για βόλτες με το ποδήλατο και για περιηγήσεις με βάση το κρασί!
  • Ποια εποχή θα πρότεινες να επισκεφτούμε τη Βόρεια Ιταλία; Πιστεύω πως για τις οικογένειες με τα μικρά παιδιά ταιριάζει το καλοκαίρι και η άνοιξη, για να μπορούν όλοι να χαρούν τη φύση. Εννοείται πως ο χειμερινός τουρισμός είναι ταιριαστός ιδιαίτερα για τα μέρη των ιταλικών Άλπεων για σκι και υπέροχα χιονισμένα τοπία!

tips&προτάσεις

φαγητό:

Αποφύγετε όλα τα τουριστικά μαγαζιά. Τα ταβερνάκια έχουν το όνομα taverna ή osteria. Προτιμήστε pizza al legno [πίτσα στα ξύλα] και μακαρονάδες ή ριζότο!

Διαλέξτε το παγωτό σας από τα μαγαζιά που έχουν μόνο παγωτό. Είναι όλα καταπληκτικά!

Πιείτε espresso ή cappuccino και απολαύστε τον ιταλικό ήλιο στις πλατείες! Δοκιμάστε spriz, ιταλικό ποτό που συνηθίζεται στην περιοχή. Για όσους προτιμούν τα βιολογικά προϊόντα ή είναι χορτοφάγοι, η περιοχή αυτή έχει πολλά Bio μαγαζιά με προϊόντα γάλατος και όλες οι Gelaterie έχουν παγωτό χωρίς γάλα.

Γευτείτε οπωσδήποτε τα ιταλικά αλλαντικά, Prosciuto cotto, prosciuto crudo κτλ, όπως επίσης και τα θαυμάσια ιταλικά τυριά, parmesana, pecorino, mozzarella κτλ.

βόλτα:

Περπατήστε στα στενάκια των πόλεων. Είναι μαγευτικά! Δεν ξέρεις τι να πρωτοφωτογραφίσεις! Εκεί υπάρχουν πολλά μικρά ιταλικά μαγαζάκι με διαλεγμένα ρούχα, κοσμήματα, παλιά αντικείμενα, βιβλία.

Η Ηρώ μας περιγράφει τις εμπειρίες της από κάθε πόλη και τη γύρω περιοχή της

Στις παρακάτω περιγραφές δε θα ασχοληθώ καθόλου με τα μουσεία, τα κτίρια και τις εκκλησίες των πόλεων αυτών [πληροφορίες για όλα αυτά υπάρχουν σε όλα τα τουριστικά βιβλία και ιστοσελίδες] , αλλά με τα μέρη που θεωρώ ότι ταιριάζουν για μικρά παιδιά, καθώς και τα μέρη που με ξεκούρασαν κ με γέμισαν όλο αυτόν τον καιρό στην Ιταλία.

ΒΕΡΟΝΑ:

italy north-1-15

Είχαμε επισκεφτεί ξανά τη Βερόνα πριν 10 χρόνια, στο ταξίδι του μέλιτος. Τότε ξεναγηθήκαμε στα κλασικά τουριστικά σημεία της πόλης. Λόγω  των παιδιών όμως, ψάξαμε να βρούμε κρυφές ομορφιές για να περάσουν και αυτά όμορφα. Τελικά, το πετύχαμε! Η  μέρες μας εκεί ήταν από τις ωραιότερες!

Η Βερόνα έχει ένα όχι πολύ μεγάλο ιστορικό κέντρο που περπατιέται άνετα με τα πόδια [ακόμα κ με 3 παιδιά]. Από την κεντρική πλατεία, την Piazza Bra περνάει κ ένα πολύ χαριτωμένο τρενάκι που είναι η ιδανική λύση για μια ξεχωριστή, εύκολη και οικονομική βόλτα στο κέντρο!  Πέρα από την Αρένα, που είναι ενδιαφέρουσα για όλους, το κάστρο είναι που κλέβει την προσοχή των παιδιών! Είναι ένα πολύ καλά διατηρημένο κάστρο που ενώνεται με τη μια από τις γέφυρες του ποταμού. Η θέα, από το κάστρο με το ποτάμι και τις γέφυρες που διαδέχονται η μία την άλλη, είναι υπέροχη!

Ο περίπατος στα στενάκια είναι απολαυστικός, μαζί με ένα νόστιμο παγωτό. Μετά το γλύκισμα αυτό, τα παιδάκια μπορούν να παίξουν στην παιδική χαρά δίπλα στο ποτάμι. Στο τέλος του παιχνιδιού τους περιμένει μια έκπληξη! Μια πλατεία γεμάτη με νερό! Ναι, αλήθεια. Ανάμεσα στην παιδική χαρά κ στο ποτάμι είναι μία απλή πλατεία που τη γεμίσανε με καθαρό νερό, που ανανεώνεται. Τα παιδιά μπορούν να πλατσουρίσουν εκεί, και μετά όλη η οικογένεια να ξαπλώσει στα χορταράκια!

Το απόγευμα είναι ιδανικό για μία αυτοκινητάδα στο λόφο δίπλα στην πόλη. Με τον Νεκτάριο χαθήκαμε μέσα στα δρομάκια. Συναντήσαμε σημεία εκπληκτικά, με παλιά κτίρια, δασάκια, σημεία με θέα όλη την πόλη, πάρκα, μέρη για πεζοπορία, πάρκα για skate board, εκκλησίες και ένα μοναστηράκι.

Το δειλινό επιβάλλεται μια μακριά βόλτα δίπλα στο ποτάμι. Η θέα είναι μαγευτική και ανταμείβει τον κόπο όλης της μέρας.  Το βράδυ η Βερόνα είναι ονειρική. Τα κίτρινα φώτα λούζουν τα παλιά κτίρια και νομίζεις πως θα δεις την Ιουλιέτα και το Ρωμαίο ολοζώντανους μπροστά σου!

Αν επιλέξετε όλη αυτή τη διαδρομή για μία μέρα θα είναι αρκετά κουραστική για τα μικρά παιδιά. Το ιδανικό θα ήταν 2 ημέρες στη Βερόνα και μετά κάποιες μέρες στη Λίμνη Γκάρντα που είναι πολύ κοντά! Εκεί τα παιδιά θα χαρούν τα μικρά χωριουδάκια της λίμνης, τα νερά της, βόλτα με τη βάρκα.

italy north-1-16  italy north-1-18

italy north-1-24

ΜΙΛΑΝΟ:

italy north-1-12

Για να καλή μας τύχη επισκεφτήκαμε το Μιλάνο Κυριακή! Έτσι, παρκάραμε πιο άνετα κοντά στο ιστορικό κέντρο και λειτουργηθήκαμε σε μια τοσοδούλικη ρώσικη εκκλησία. Είναι πολύ ενδιαφέρον να γνωρίζεις από κοντά τις διάφορες εθνότητες που κατοικούν σε ξένα κράτη. Είναι σαν ένα κύτταρο του λαού που προσπαθεί θερμά να διατηρήσει τις παραδόσεις και τα πιστεύω του σε μια ξένη χώρα.

Ο Γιάννης και η Χριστίνα, που μένουν μόνιμα στο Varese, μας πήγαν τη βασική βόλτα στο Duomo και στην Galleria δίπλα. Περπατώντας, περάσαμε έξω από την Σκάλα του Μιλάνου. Στην πόλη αυτή, η Μαρία Κάλλας, αποτελεί ξεχωριστή φυσιογνωμία. Με το αυτοκίνητό μας τελικά κατευθυνθήκαμε προς το ποτάμι του Μιλάνου, στην περιοχή δίπλα στο ποτάμι.

Εκεί, οι Μιλανέζοι έχουν αναπλάσει την περιοχή και έχουν ξεκινήσει μια νέα παράδοση! Κάθε Κυριακή υπάρχουν άπειροι πάγκοι με αντίκες και vintage αντικείμενα: έπιπλα, δίσκοι, βιβλία, παιχνίδια, ρούχα, κοσμήματα, θεατρικές στολές,  είδη σπιτιού, πίνακες ζωγραφικής κτλ. Δίπλα από τους πάγκους μπορεί να καθίσει κανείς για ένα γρήγορο φαγητό ή για ένα καφέ!

italy north-1-14

italy north-1-13

ΒΕΝΕΤΙΑ:

italy north-1-6

Αυτή η παραμυθένια πόλη με συγκινεί τόσο πολύ κάθε φορά που την επισκέπτομαι! Μου είναι αδύνατο να πιστέψω πως πρόκειται για πραγματική πόλη και όχι για σκηνικό θεάτρου! Είναι μαγευτική!

Το μόνο δυσάρεστο είναι πως η πόλη δε φτιάχτηκε για μικρά παιδιά. Είναι η μόνη πόλη στην οποία είναι δύσκολο να κινηθείς με τα μικρά. Ενώ οι ενήλικες τρελαινόμαστε να περιπλανιόμαστε στα στενά της για πολλή ώρα, τα παιδιά κουράζονται εύκολα. Για το λόγο αυτό είναι καλύτερο να πάρει μια οικογένεια ημερήσια εισιτήρια για το βαρκάκι [που είναι ουσιαστικά το «λεωφορείο» ] και έτσι να κάνεις τις περισσότερες μετακινήσεις με αυτό. Διαλέγετε πάντα εξωτερικές θέσεις στα καραβάκια για να απολαύσετε την υπέροχη διαδρομή!

Πέρα από το βασικό προορισμό, που είναι η πλατεία του Αγίου Μάρκου κ το παλάτι των Δόγηδων [το παλάτι και η εκκλησία αξίζουν πραγματικά, είναι σημαντικό να τα δουν και τα παιδιά] υπάρχουν πολλά όμορφα μέρη να δει κάνεις.

Μια θαλάσσια βόλτα ως το Μουράνο είναι ωραία για τα μικρά παιδιά. Στο Μουράνο μπορείτε να δείτε επίδειξη κατασκευής γλυπτών από γυαλί, και τα παιδιά θα μείνουν με ανοιχτό το στόμα!

Επίσης, μια περιοχή κατάλληλη είναι η Santa Elena. Σπάνια πετυχαίνεις πράσινο στη Βενετία, αλλά αυτή η περιοχή είναι καταπράσινη, όμορφη και με παιχνίδια για παιδιά.

Τέλος, το Lido είναι μέρος για θαλασσινό μπάνιο στην Αδριατική και η Giudecca για μια ήσυχη βόλτα!

italy north-1-8

italy north-1-5

italy north-1-20

ΠΑΝΤΟΒΑ:

italy north-1-4

Η Padova είναι μια κλασική βόρεια ιταλική πόλη. Καθαρή, περιποιημένη, με πλατείες ιδανικές για καφέ κ παγωτό, χώρο στάθμευσης κοντά στο ιστορικό κέντρο, πάρκα σε όλα τα σημεία της πόλης και συμπαθητικούς κατοίκους.

Αξίζει να «χαθείς» με το αυτοκίνητο ή με τα πόδια και να δεις τις πολλές γεφυρούλες και τα γραφικά σοκάκια. Το ποτάμι διατρέχει όλη την πόλη και δημιουργεί αυτή τη ρομαντική ιταλική ατμόσφαιρα στο πέρασμά του! Το πολύ ευχάριστο με την Πάντοβα είναι πως δεν είναι τουριστική και έτσι κινείσαι μαζί με τους ρυθμούς των ντόπιων κατοίκων, ακόμα κ στα πιο κεντρικά της μέρη!

Στην ευρύτερη περιοχής της Padova κ της Vicenza υπάρχουν ωραίες ευκαιρίες για εξόρμηση.  Νότια βρίσκεται το Parco regionalle di colli euganei μια περιοχή με λόφους κ πάρκα ιδανική για πικ νικ κ πεζοπορία. Επίσης, υπάρχει ένας καλός ζωολογικός κήπος, με ενδιαφέρον για τα παιδιά.

Το σημείο, όμως που αξίζει περισσότερο είναι οι καλοδιατηρημένες Βίλες. Είναι μικρά παλατάκια που τα διατηρούν και τα έχουν τώρα πια για μουσεία. Οι αυλές είναι καταπληκτικές και προσφέρονται για οικογενειακό πικ νικ.

Ήμασταν τυχεροί γιατί μάθαμε πως μία Κυριακή το μήνα, η ωραιότερη Villa, η Villa Pisani έχει δωρεάν είσοδο για όλους! Ήταν η ιδανική οικογενειακή εκδρομή! Στη βίλα αυτή έζησε κάποια περίοδο ο βασιλιάς της Ιταλίας και τα παιδιά μας είδαν έτσι ένα κανονικό παλάτι. Οι κήποι ήταν υπέροχοι. Δεν ξέραμε πού να πρωτοπάμε κ τι να πρωτοφωτογραφίσουμε! Υπάρχει ένα κανονικός λαβύρινθος που ξετρέλανε τα παιδιά!

italy north-1-9

italy north-1-19

italy north-1-17

italy north-1-21

italy north-1-2

FERRARA  Citadella:

italy north-1-25

Η Φερράρα είναι μια μεσαιωνική πόλη και το κάστρο της είναι το πιο όμορφο και καλοδιατηρημένο κάστρο από όσα είδα σε αυτό το ταξίδι.

Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον για τα παιδιά, που μαγεύονται από την περιήγηση. Εννοείται πως μέσα στην πόλη υπάρχει όμορφο πάρκο με παιδική χαρά. Προτείνω ανεπιφύλακτα μια ευχάριστη πεζοπορία στα τείχη της πόλης.

Η Citadella είναι μια μικρή γραφική πόλη με άριστα διατηρημένο όλο το τείχος της. Αποτελεί μια ευχάριστη βόλτα για τα παιδιά και έχει παιδική χαρά ακριβώς δίπλα στο ποταμάκι της!

Κουβέντες

Αφήστε ένα μήνυμα, μοιραστείτε τις εμπειρίες σας.

Αν θέλετε να λαμβάνετε το newsletter του Paperboat παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.