Χαρούμενη Χρυσή Πρωτοχρονιά

Πρωτοχρονιά είναι οι μητροπόλεις του κόσμου, τα πυροτεχνήματα και οι παγιέτες (ευχαριστώ τη φίλη μου Έφη που μου έμαθε τα μυστικά της υψηλής ραπτικής), οι σολομοί και οι σαμπάνιες, τα φώτα και οι ευχές. Μα πρωτοχρονιά είναι και τα αναπάντεχα ταξίδια με μόνο προορισμό τη διαδρομή, το κιτς και τα θερμά λουτρά, η οικογένεια και οι αγκαλιές, τα απλωμένα ρούχα των προσφύγων και η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή.

apollonia1

31 Δεκεμβρίου 2016:: Πυροτεχνήματα στην πόλη. Τα βλέπουμε από ψηλά, με φόντο τον κατάμαυρο ουρανό. Άραγε πως θα είναι φέτος η χρονιά μας; Τι θα θελήσουμε να δαμάσουμε; Με ποιους στόχους θα επιδιώξουμε να προσδεθούμε; Με ποιους φίλους θα μοιραστούμε; Ο Άγιος Βασίλης θα μας βρει τελικά στο δικό μου πατρικό, όπου και κοιμόμαστε για πρώτη φορά οικογενειακώς;

01 Ιανουαρίου 2017:: Ο Άγιος Βασίλης όχι μόνο μας βρήκε μα έφαγε και το κουλουράκι που του αφήσαμε κάτω από το δέντρο, ήπιε και λίγο γάλα. Σκέφτομαι πως του χρόνου καλό θα είναι να φέρει δώρα και σε εμάς τους μεγάλους, που τα επιθυμούμε το ίδιο με τα παιδιά. Ο Δημήτρης μας παρακινεί να πάρουμε το αυτοκίνητο και να ταξιδέψουμε. Να γιορτάσουμε τη νέα χρονιά σε ένα μέρος διαφορετικό. Και αυτό είναι το δικό μας πρωτοχρονιάτικο δώρο. Το ταξίδι. Άγιε Βασίλη, ακούς;

02 Ιανουαρίου 2017:: Κάπως έτσι υποδέχομαι τη φετινή χρονιά του 2017, καθισμένη στη σάλα ενός ξενώνα, με τις ευγενέστατες συμπεθέρες να υποδέχονται τις φίλες τους γα καφέ και κουσκούς. Στο διπλανό δωμάτιο, η Ολυμπία βλέπει παιδικά στην ΕΡΤ2 μαζί με τον μπαμπά, που πάντα απολαμβάνουν αυτές τις μικρές στιγμές, δίνοντάς μου εμένα την ευκαιρία να αποτραβηχτώ στη δική μου μικρή γωνίτσα, να απολαύσω τον καφέ μου και να γράψω τις σκέψεις μου. Ή απλώς να σκεφτώ. 

Βρίσκομαι λοιπόν εδώ, σε αυτόν τον ξενώνα στη Νέα Απολλωνία, που μοναδικό της θέλγητρο για τον ταξιδιώτη έχει τα θερμά λουτρά. Εντυπωσιάζομαι από την εγγύτητα στα νερά της Λίμνης Βόλβης. Τα πουλιά πετούν πάνω από το κεφάλι μας, τα θερμά νερά αναβλύζουν δίπλα στα παγωμένα νερά της λίμνης και προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα ζεστού ατμού που χάνεται μέσα στον αέρα. Απόκοσμο περιβάλλον, με έντονες εικόνες εγκατάλειψης, από τη μια μεριά, αλλά και υπόνοιες παλιάς δόξας από την άλλη, να με γοητεύουν με τις εικόνες που μου προσφέρουν. Ανάμεσα στις χήνες που περπατούν δίπλα μας θέλω να πιστέψω πως θα δω και τον Νίλς Χόλγκερσον.

Εδώ και ένα μήνα το χωριό φιλοξενεί πρόσφυγες και οι εικόνες που αντικρύζουμε κατά την είσοδό μας σε αυτό είναι ιδιαίτερα μοναδικές. Βλέπουμε ανθρώπους και μικρά παιδιά να τριγυρνούν στους δρόμους, να συνομιλούν, να παίζουν, χρώματα και απλωμένα ρούχα σε κάθε γωνιά, η αναβίωση μιας γειτονιάς. Η ανάγκη της επικοινωνίας και η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. 

apollonia9

apollonia13

apollonia3

Συνηθίζουμε να πιστεύουμε πως οι επιλογές που θα κάνουμε την πρώτη μέρα του έτους θα είναι χαρακτηριστικές και θα μας ακολουθούν κατά τη διάρκεια του έτους. Έτσι, φροντίζουμε κάθε φορά τέτοια εποχή να κάνουμε τα δυνατότερα και πιο εντυπωσιακά new year’s resolutions, φοράμε τα καλά μας και στολιζόμαστε με το εντυπωσιακότερό μας χαμόγελο. Μέρα με τη μέρα όλα αυτά κάπως φθίνουν, επιστρέφουμε στη ρουτίνα μας και κάνουμε όλα όσα κάναμε και στην προηγούμενη ζωή μας. Συνήθως.

Τείνω να πιστεύω πως όλα αυτά που ευχόμαστε στην αρχή του χρόνου είναι όλα όσα κατά βάθος είμαστε και αγαπάμε να ακολουθούμε. Αν εγώ επέλεξα, αυτή την πρώτη μέρα του έτους, να πάρω το αυτοκίνητο με την οικογένειά μου και να πάμε όπου μας οδηγεί το ένστικτο, αυτό μου υπενθυμίζει πως είμαι ταξιδιάρα ψυχή και σίγουρα δεν είναι τυχαίο το ότι την παραμονή Πρωτοχρονιάς ξεφύλισα δεκάδες βιβλία αλλά κατέληξα στην τσάντα μου με τον “Ταξιδιώτη του αιώνα” του Αντρέ Νέουμαν.

apollonia2

apollonia5

Ενώ γράφω, φοράω τα ακουστικά μου και ακούω μουσική. Όταν το youtube κάνει μικρές παύσεις ακούω από το βάθος της σάλας να μιλάνε για Σουλτάνους, Ρώσους και πολιτική. Άλλες πάλι ακούω για εγγόνια, συγγενείς ή απλώς τους χτύπους των φλιτζανιών πάνω στα πιατάκια τους. Τσιμοπολογάνε. Έξω ο ήλιος είναι λαμπερός. Το κρύο τσουχτερό. Σε λίγο η Ολυμπία θα μου χτυπήσει το τζάμι και θα μου ζητάει βόλτες. Ο Δημήτρης θα πάει στα λουτρά. Μετά θα εξερευνήσουμε μαζί την περιοχή. Θα βγάλουμε φωτογραφίες. Θα πάρουμε βαθιές εισπνοές. Θα αγκαλιαστούμε και θα κάνουμε σχέδια. Και θα σκεφτούμε πως ζωή χωρίς ταξίδια είναι ζωή χαμένη.

Είμαι σίγουρη πως για φέτος, αυτός θα είναι ο βαθύτερος στόχος μας: οι ανάσες σε μέρη που δεν έχουμε ξαναδεί, ο ύπνος σε καταλύματα που μας περιμένουν να τα ανακαλύψουμε και οι άνθρωποι που θα γνωρίσουμε και θα μοιραστούν μαζί μας νέες ιστορίες, από αυτές που μόνο στα ταξίδια ανακαλύπτεις.

apollonia11

Δεδομένα – Φακτς:

Τοποθεσία: Νέα Απολλωνία {κίνητρο η κοντινή απόσταση από τη Θεσσαλονίκη, η διαθεσιμότητα σε κατάλυμα, τα θερμά λουτρά}

Διαμονή: Ξενώνας Ζάχος {ευρύχωρος, καθαρός, οικονομικός, με εξαιρετικά ευγενικούς και χαμογελαστούς ανθρώπους}

Μουσική που ακούω: Soundtrack lalaland {εμμονή}

Φωτογραφίες: το κινητό μου {iphone5s}

Κουβέντες

  • Ιωάννα

    Εύη μου την ξέρω την Γερακαρού και τα τριγύρω χωριά. Εμένα ο παππούς μου ήταν από το ΛΙβάδι, μετά τα Πετροκέρασα. Παρόλα αυτά, πρώτη φορά πήγαμε στη Νέα Απολλωνία, last minute απόφαση, και περάσαμε πολύ ωραία!
    όσο για τα new year’s resolutions έχεις δίκιο, μάλλον γιατί έτσι έχει καταγραφεί στον εγκέφαλό μας, ότι δε θα τα πραγματοποιήσουμε “και φέτος”! Εγώ πάντως δεν το βάζω κάτω και γράφω τα όνειρα και τους στόχους μου διαρκώς, όχι μόνο την πρωτοχρονιά και νομίζω ότι από την πολλή επανάληψη, καταπιέζω το υποσυνείδητο και κάτι καταφέρνω! Επίσης συχνά, βάζω και εικόνες στον τοίχο στο γραφείο για υπενθύμιση 🙂 ότι και αν έχεις στο μυαλό σου πάντως εύχομαι να πραγματοποιηθεί! <3

  • Evi Sachinidou

    Ιωάννα τα συγκεκριμένα λουτρά τα ξέρω πολύ καλά καθώς το πατρικό μου βρίσκεται σε ένα χωριό πιο πριν, ονόματι Γερακαρού!! Χάρηκα τόσο όταν είδα την φωτογραφία της σκάλας στη λίμνη! Αμέσως κατάλαβα πως είσαι εκεί!! Μου αρέσει πολύ ο τρόπος που γράφεις! Αυτά τα new year’s resolutions πολύ τα φοβάμαι..πάντα πέφτουν έξω όπως πολύν σωστά έθεσες!! μετά από ένα σημείο μας ρουφά η καθημερινότητα!!

Αφήστε ένα μήνυμα, μοιραστείτε τις εμπειρίες σας.

Αν θέλετε να λαμβάνετε το newsletter του Paperboat παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.