Caravan Project

caravan project

«Ένας άλλος κόσμος ξεδιπλώνεται σε 7 πόλεις της Ελλάδας με 1ο σταθμό τη Μυτιλήνη»

Πως μπορεί κανείς να φέρει στο φως τις κρυμμένες ιστορίες ενός τόπου;

Πόσους ανείπωτους κόσμους βιώνει ο καθένας μας και πως μπορούν να απελευθερωθούν;

Τι σημαίνει  η «διάσωση της προφορικής ιστορίας και μνήμης;»

Το CaravanProject, με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, περιπλανάται, με το αυτοκινούμενο όχημά του, εδώ και 3 χρόνια, ανάμεσα στους κόσμους των ανείπωτων ιστοριών του τόπου μας και με όχημα το ντοκιμαντέρ, τη φωτογραφία και την αφήγηση, φέρνει στο φως τις μνήμες, τα συναισθήματα και τις μαρτυρίες των ανθρώπων που συναντά στο πέρασμά του. Φέτος, η νομαδική του δράση αποκτά ένα ριζωματικό χαρακτήρα με το χάρτη του νέου οδοιπορικού του να περιλαμβάνει 7 ελληνικές πόλεις, στις οποίες θα εγκατασταθεί για 1 μήνα, ξεκινώντας στις 15 Οκτωβρίου από τη Μυτιλήνη.

Ταξιδεύοντας από τα Πομακοχώρια μέχρι την Κρήτη, από το Καστελόριζο μέχρι την οροσειρά του Γράμμου, από τη Μάνη μέχρι το Άγιο Όρος, η ομάδα του CaravanProject, που την απαρτίζουν νέοι δημιουργοί και ερευνητές, έχει ήδη δημιουργήσει 12 ντοκιμαντέρ, που έχουν βραβευθεί και διακριθεί στην Ελλάδα και διεθνώς, καθώς και μια σειρά φωτογραφιών από τους απομακρυσμένους τόπους που επισκέφθηκε, ενώ έχει συλλέξει αφηγήσεις ανθρώπων που συγκεντρώνονται σε πάνω από 20 πολυμεσικές μικρο-ιστορίες. Οι ιστορίες του θα αναρτώνται στο ζωντανό ψηφιακό αρχείο ιστοριών που θα λειτουργήσει σύντομα στην ιστοσελίδα του (caravanproject.org), μια ανοιχτή διαδικτυακή πλατφόρμα που θα ανανεώνεται διαρκώς με νέες ιστορίες και θα δημιουργηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Κατασκηνώνοντας με δύο κυκλικές μογγολικές σκηνές “Yurt”, 100 τ.μ συνολικά, για 4 συνεχείς εβδομάδες σε κάθε πόλη-σταθμό, το CaravanProject σχεδιάζει μια σειρά από πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις, καλώντας τις τοπικές κοινότητες να συμμετάσχουν, να συν-δημιουργήσουν και τελικά να αφουγκραστούν τις ανθρώπινες ιστορίες που ελλοχεύουν στους κόλπους τους. Στήνοντας μια πολυμεσική έκθεση, με άξονα τις ιστορίες που έχει συλλέξει από το μέχρι τώρα οδοιπορικό του, αλλά και εκπονώντας εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές σχολείων, καθώς και εργαστήρια ιστοριών για ενήλικες, το CaravanProject επιχειρεί να μεταγγίσει το όραμά του για τη διάσωση και το μοίρασμα των ανθρώπινων ιστοριών. Εμπλουτίζοντας ταυτόχρονα το ζωντανό αρχείο ιστοριών, οι κάτοικοι των περιοχών θα έχουν την ευκαιρία να συλλέξουν τις δικές τους ιστορίες και να τις δουν να παίρνουν «σάρκα και οστά» μέσα από την κινηματογράφηση, τη φωτογραφία και τη δημιουργική αφήγηση, που προάγονται μέσα από τις δραστηριότητες του project. Παράλληλα, τη δράση του θα πλαισιώσουν κινηματογραφικές προβολές, καλλιτεχνικά δρώμενα και εργαστήρια, αλλά και συνεργατικές δράσεις με τους τοπικούς φορείς.

xartis elladas

Μέρος της σειράς φωτογραφιών από το οδοιπορικό του Caravan Project στη Χίο.

«Επιθυμία μας είναι να δημιουργήσουμε ένα τόπο συνάντησης, απευθύνοντας στις ντόπιες κοινωνίες ένα ανοιχτό κάλεσμα, για να ιχνηλατήσουμε περάσματα σε περιοχές που κατοικεί η μνήμη, η φαντασία, το βίωμα και να καταλύσουμε την απομόνωση μέσα από ιστορίες, που εμπλουτίζουν τον πολιτισμικό μας πλούτο και την ανθρώπινη έκφραση.», δηλώνουν τα μέλη του CaravanProject, πρεσβεύοντας τη βαθειά πεποίθηση ότι η διάχυση και η ανάδειξη των ανθρώπινων ιστοριών έχουν τη δύναμη να εμπνεύσουν, να συγκινήσουν και τελικώς να παρακινήσουν τον άνθρωπο και την κοινωνία.

Στην κοινωνία της Μυτιλήνης απευθύνει το πρώτο του ανοιχτό κάλεσμα το CaravanProject, έχοντας ήδη προγραμματίσει την άφιξή του στη δημοτική πλαζ «Ακτή Τσαμάκια», στις 15 Οκτωβρίου, όπου και θα παραμείνει για 4 εβδομάδες, με την υποστήριξητου Δήμου Λέσβου και υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Επιπλέον, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίουετοιμάζει μια σειρά από δράσεις που θα εμπλέξουν ενεργά φοιτητές και ακαδημαϊκούς στην αναζήτηση της βιωματικής γνώσης και στην εμβάθυνση των ντόπιων πολιτισμικών κοιτίδων. Τέλος, η πρόσκληση του CaravanProjectσε μαθητές σχολείων της Λέσβου, για να συμμετάσχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα που οργανώνει, έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων e-yliko, ως πρόταση εκπαιδευτικής επίσκεψης στο Βορειοανατολικό Αιγαίο.

Όλες οι δράσεις του CaravanProject είναι ανοιχτές προς το κοινό, χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Περισσότερες πληροφορίες

www.caravanproject.org

Ακολουθήστε το CaravanProject

www.facebook.com/caravanproject.org

www.twitter.com/caravanproject_

www.instagram.com/caravanproject

Παρακολουθήστε τα video του

www.vimeo.com/user9113964  

www.youtube.com/channel/UCHYPUn1ePcMlVCyEtH6naGg