Η σημασία της συμμετοχής / Most important is to participate.

Image: European Environment Agency Ευχόμαστε το πράσινο χάρτινο καραβάκι να σας κράτησε καλή συντροφιά όλο αυτό το διάστημα! Αυτό είναι το τελευταίο μας άρθρο στα πλαίσια του συγκεκριμένου έργου! Θέλουμε λοιπόν αυτή τη φορά, να ενεργοποιήσουμε τη σκέψη και να προκαλέσουμε τη δράση σας μιλώντας για «big–scale things». Όπως είναι ολοφάνερο, ξεκινήσαμε προτείνοντας μικρές δράσεις…

Χαρτογράφηση! / Mind the map!

Πετώντας τα πλαστικά στα σκουπίδια, αυτά ξεφεύγουν από την ιδανική τους μοίρα (= ανακύκλωση) και κατά πάσα πιθανότητα καταλήγουν – άμεσα ή λίγο αργότερα, κοντά μας ή λίγο πιο μακριά: στο νερό. Δεν ευθύνεται λοιπόν μόνο η κακή μεταχείριση της παραλίας από τους λουόμενους και τους ψαράδες για το μεγάλο αριθμό πλαστικών που βρίσκονται στις παραλίες και στη θάλασσα. Τα πλαστικά απορρίμματα καταλήγουν εκεί, ως επί το πλείστον, μέσω ρεμάτων και ποταμών.  

Τα «δάκρυα της γοργόνας» / Mermaid tears

Αν ψάξετε στο διαδίκτυο τη φράση «Mermaids’ tears», θα βρείτε φωτογραφίες από χαριτωμένα μικρά γυαλάκια σμιλεμένα από τη θάλασσα. Αυτά στα οποία αναφερόμαστε εμείς εδώ, ονομάζονται και «nurdles» και είναι πλαστικά σφαιρίδια (συνήθως από πολυαιθυλένιο, πολυπροπυλένιο και νάιλον) που σχηματίζονται κατά τη φάση της προ-­παραγωγής, όταν το πετρέλαιο μετατρέπεται σε πλαστικό

Ισχύς εν τη ενώσει! / Joining forces

Απλές πράξεις και μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας μπορούν να μετατραπούν σε σπουδαία πράγματα, αν τις κάνουμε όλοι μαζί. Το γεγονός ότι δεν είμαστε μόνοι, μας ωθεί να αναλάβουμε από κοινού κάποιες ευθύνες.

Μείωση – Επαναχρησιμοποίηση – Ανακύκλωση

Όταν λέμε δημιουργικότητα δεν περιοριζόμαστε μόνο στην εικαστική έκφραση. Η εσωτερική ανάγκη για δημιουργικότητα μας ωθεί να βλέπουμε θησαυρούς παντού γύρω μας.  Για παράδειγμα η διοργάνωση των swap parties όπου μαζεύονται φίλοι και ανταλλάσσουνε πράγματα που δεν χρησιμοποιούν πια, κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό.  Διαβάστε μερικούς κανόνες διοργάνωσης swap parties, ώστε να φύγουνε όλοι ευχαριστημένοι.

Καστοριά

Η Καστοριά ήταν από τις πρώτες πόλεις που επισκέφτηκα στην ενήλικη ζωή μου. Για την Καστοριά θυμάμαι να έχω κάνει και μια εργασία στα φοιτητικά μου χρόνια. Η λίμνη, οι γούνινες παντόφλες, οι βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, τα βαριά χιόνια του χειμώνα, οι ρομαντικές βόλτες στη λίμνη και οι μεγάλες ανηφόρες είναι μερικές από τις εικόνες που είχα συγκρατήσει.

Βυσσινόκηπος: ο family friendly ξενώνας της Καστοριάς

Ο Ξενώνας Βυσσινόκηπος διαθέτει ένα πολύ φροντισμένο και ήσυχο κοινόχρηστο χώρο, όπου μπορείς να πάρεις το πρωινό σου, να απολαύσεις την υπέροχη θέα, να διαβάσεις το βιβλίο σου ή να παίξεις επιτραπέζια παιχνίδια δίπλα στο τζάκι. Αρκεί να θυμάσαι πως τα παιδιά πρέπει να σέβονται το χώρο αλλά φυσικά και τους γύρω τους.

Το ταξίδι των πλαστικών στο χρόνο (και ένας διαγωνισμός)!

Σου προτείνουμε να παίξεις για λίγο τον ντετέκτιβ με τα παιδιά σου και να ανακαλύψετε / δημιουργήσετε μαζί την ιστορία που κρύβεται πίσω από πλαστικά αντικείμενα που θα βρείτε στην παραλία.